Γιατί;;;
Συχνά οι μαθησιακές δυσκολίες συνοδεύονται από “δύσκολες συμπεριφορές”, εντάσεις και αυτό είναι το πρώτο “καμπανάκι”.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν τα παιδιά μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον εμφανίζουν ερειστική συμπεριφορά, ίσως και αποκλίνουσα σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η επικοινωνία μαζί τους να φαντάζει ανέφικτη. Κάθε προσπάθεια επικοινωνίας είναι σαν να χτυπάς πάνω σε τοίχο. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει και συνέχεια φτάνοντας μέχρι την ενήλικη ζωή , αν δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο, στον κατάλληλο χρόνο, με την κατάλληλη προσέγγιση από τους κατάλληλους επαγγελματίες.
Πως;
Δημιουργώντας ένα σχέδιο στήριξης για παιδιά, εφήβους ή και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολίες συμπεριφοράς, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση των απαιτήσεων του περιβάλλοντος, στη ρουτίνα του ατόμου, και στις κατάλληλες στρατηγικές για να αναπτύξουν μια εναλλακτική συμπεριφορά.
Στην #προσχολική ηλικία το πρόγραμμα δράσης θα πρέπει να έχει πολυαισθητηριακά ερεθίσματα που να επιτρέπουν την επικοινωνιακή και συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας είναι η ενεργής και ουσιαστική συμμετοχή των γονιών στα προγράμματα.