Τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ψέματα.
Τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ψέματα.
Τα παραμύθια μιλούν στα παιδιά σε μια διαφορετική γλώσσα, εκείνη των συμβόλων. Μεταφέρουν τα παιδιά σε έναν θαυμαστό κόσμο που αναστέλλονται η λογική και οι τυπικοί κανόνες της πραγματικότητας, σε φανταστικούς τόπους και ανθρώπους και στο τέλος της ιστορίας επιστρέφουν στην πραγματικότητα με καθησυχαστικό τρόπο.
Τα παραμύθια δεν είναι μόνο ένας τρόπος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης των παιδιών, αλλά περιέχουν ηθικά και πολιτισμικά μηνύματα που μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη όσον αφορά την ανάπτυξη της γνώσης και την καλλιέργεια της προσωπικότητας τους.
Ορισμένα οφέλη από την παρατήρηση παραμυθιού στα παιδιά είναι τα εξής:
- Εισαγωγή παιδιών σε νέα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων νέων βασικών γνώσεων.
- Εμπλουτισμός του λεξιλογίου των παιδιών
- Εκφράζουν τη γνώμη τους. Τα παραμύθια ασχολούνται με τη βασική ανθρώπινη κατάσταση
- Εκπαίδευση της ικανότητας των παιδιών να ακούν , άσκηση της φαντασίας και της δημιουργικής δύναμης τους.
- Ανάπτυξη των ικανοτήτων έκφρασης: όσο περισσότερο ακούν τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα μιλούν και γίνονται ικανοί ομιλητές, συζητούν
- Το παραμύθι μπορεί να παρουσιάζει διαφορετικά πράγματα σε σχέση με τη δική μας κουλτούρα. Μερικές φορές υπάρχουν επίσης πολλές παραλλαγές και εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων χαρακτήρων που αντικαθίστανται με τοπικά ονόματα καθώς και αλλαγές στη ροή του. Η έμφαση δίνεται εδώ στο μήνυμα και όχι στις λεπτομέρειες.
Επιπλέον, όταν λέτε παραμύθια γίνονται τα εξής:
- Στην αφήγηση των παραμυθιών, η μητέρα και το παιδί πρέπει να χαλαρώνουν, να αγκαλιάζονται, να γελούν μαζί και να αγκαλιάζουν. Αυτός ο τρόπος αφήγησης θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιών.
- Αφού διαβάσετε τα παραμύθια, δεν πρέπει να ξεχάσετε να κάνετε ερωτήσεις και να δώσετε στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις. Αυτό είναι ωφέλιμο για την εκπαίδευση της μνήμης του παιδιού.
- Το πρόσωπο που λέει την ιστορία θα πρέπει να εκτιμήσει εάν το παιδί έχει κατανοήσει σωστά την ιστορία και να προσπαθήσει να συσχετίσει την ιστορία μέσα στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής.
Στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά παραμύθια που είναι εύκολα προσβάσιμα χρησιμοποιώντας τα gadget. Μέσω οπτικοακουστικών μέσων, αυτά επιτρέπουν στα παιδιά να παρακολουθούν εύκολα μόνοι τους, ή ακόμα και τους δικούς τους ιστότοπους, χωρίς να συνοδεύονται από γονείς. Ωστόσο, αν γίνει με ψηφιακά μέσα, αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να κάνει τα παιδιά να χάσουν τη δύναμη της φαντασίας και της επικοινωνίας, επειδή τα παρακολουθούν μόνοι τους.
Υπάρχει κάτι γενικό στα παραμύθια, είναι : η μάχη μεταξύ καλού και κακού, ανθρώπινοι αγώνες,η επιμονή όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον σας και στην πραγματικότητα προετοιμάζουν ότι τα πράγματα δεν τελειώνουν πάντα καλά.
Μέσα από την ανάγνωση παραμυθιών συμμετέχουμε και αναγνωρίζουμε με ένα τεράστιο δίκτυο άλλων κόσμων. Μας κάνουν κομμάτι από κάτι πολύ μεγαλύτερο μας και μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε ιδέες, συναισθήματα σε ένα κοινό έδαφος. Μας παρέχουν τροφή για φαντασία, μια διαφυγή από τους κόσμους μας και είναι καλή διασκέδαση για να διαβάσουμε, αλλά κάνουν και κάτι άλλο σημαντικό – προσφέρουν διαβεβαίωση. Υπάρχει ένα βαθιά ηθικό μέρος στα παραμύθια που επιτρέπουν στο καλό να ανθίζει και στο κακό να τιμωρηθεί.
Έπειτα, υπάρχει και ένα άλλο πλεονέκτημα των ιστοριών που παρέχει μια άλλη πιο περίεργη ικανοποίηση – εκείνες όπου τα πράγματα δεν πάνε πάντα καλά για τους ήρωες: αγωνίζονται, είναι ατυχείς, προσπαθούν να γυρίσουν αλλά στο τέλος δεν τα καταφέρνουν. Με αυτό τον τρόπο μας προετοιμάζουν να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες της πραγματικότητας. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα που καλλιεργείται στα παιδιά, αλλά εξίσου σημαντική για τους ενήλικες να θυμούνται.
Η σημασία των παραμυθιών δεν είναι σημαντική μόνο για τα παιδιά: για τη συναισθηματική τους ανάπτυξη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και αντιμετώπισης προκλήσεων αργότερα στη ζωή. Είναι το ίδιο σημαντική η αξία των παραμυθιών για τους ενήλικες αναγνώστες γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να τα ερμηνεύσουν συναισθηματικά και να διαχειριστούν τα ηθικά ζητήματα με μεγαλύτερη επιτυχία.
Μια φορά και έναν καιρό είναι αρκετό και οτιδήποτε υπάρχει γύρω σας μετατρέπεται εύκολα σε παραμύθι.
world speech day – international children’s book day 2018
Να θυμάστε όμως πάντα:
Ποτέ μην δίνετε σε ένα παιδί να διαβάσει ένα παραμύθι, ένα βιβλίο που εσείς δεν θα διαβάζατε.