30 Νοεμβρίου 2020
Η εργασία ως μέσο βιοπορισμού,ψυχικής ικανοποίησης και ολοκλήρωσης έχει κεντρική θέση στη ζωή του ανθρώπου. Μέσα από την εργασία ο άνθρωπος οφείλει όχι μόνο εξασφαλίζει τα απαραίτητα υλικά αγαθά για την επιβίωσή του και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και να ικανοποιεί πνευματικές του ανησυχίες, να αναπτύσσει κοινωνική δράση και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και τους στόχους του ως ατόμου και ως μέλους της κοινωνίας. Η εργασία με τον διττό της χαρακτήρα θα πρέπει να αναζωογονεί και να εμπλουτίζει τον άνθρωπο, αντί να τον μειώνει.
Ωστόσο, παραμένει εκπληκτικά αμφιλεγόμενη αυτή η ερμηνεία στην πράξη. Πολλοί διευθυντές,στελέχη και υπάλληλοι σε οργανισμούς σε όλο τον κόσμο ακολουθούν πιστά την άποψη ότι η αμοιβή και οι συμβάσεις ανταμοιβής είναι το μόνο που μπορεί κάποιος να περιμένει να λάβει από την εργασία του και ότι είναι ουτοπία να ελπίζει για οφέλη όπως η εμπιστοσύνη , ο σεβασμός, η αυτονομία, η ευγένεια και η ευκαιρία για εξέλιξη.
Αυτή η εξαθλιωμένη εικόνα της εργασίας περιλαμβάνει στάσεις και συμπεριφορές που “καίνε” τους εργαζόμενους μέσα & έξω από το χώρο εργασίας, που υποβόσκουν πίσω από τον αυστηρό οικονομικό/παραγωγικό χαρακτήρα της εργασίας. Συχνά οι άνθρωποι καταλήγουν να παγιδεύονται σε θέσεις εργασίας που βλάπτουν την ευημερία τους και την εικόνα του εαυτού τους, με αποτέλεσμα να αλλάζουν, να μεταβάλλονται, χωρίς να μπορούν να το αντιληφθούν από την αρχή.
Όταν όμως οι συνθήκες και οι απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία υπερβαίνουν την ικανότητά τους να τις χειριστούν, απογοητεύονται και τότε κινδυνεύουν να εξαντληθούν. Δυστυχώς, οι περισσότεροι μένουν να διαχειριστούν μόνοι τους την εξουθένωση.
Κάποιοι θεωρούν ότι η αποχώρηση από τον οργανισμό ή την εργασία, ή η μετακίνηση τους, είναι η μόνη λύση.
Πώς ξέρετε όμως πότε είναι ώρα να επιχειρήσετε το μεγάλο άλμα;
Τολμήστε και κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
-
Η εργασία / εργοδότης σας σάς επιτρέπει να είστε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας;
-
Πόσο καλά βρίσκεται σε αρμονία η εργασία / ο εργοδότης σας με τις αξίες και τα ενδιαφέροντά σας;
-
Πώς βλέπετε τον εαυτό σας μέλλοντικά στη δουλειά / τον οργανισμό;
-
Και τι σας “κοστίζει” αυτή η εξουθένωση όσον αφορά την υγεία, τις προοπτικές σταδιοδρομίας, την ψυχολογική ευημερία και τις σχέσεις σας;
Εάν απαντώντας στα παραπάνω καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η αποχώρηση από τη δουλειά ή τον οργανισμό σας είναι η σωστή πορεία για εσάς, τότε έχετε ήδη στρίψει στη γωνία. Ενδέχεται να μην μπορείτε να το τολμήσετε αμέσως. Ωστόσο, μπορείτε να αρχίσετε με τα βασικά θεμέλια: να εξοικονομείστε ένα μικρό ποσό για την περίοδο της μετάβασης , να ενημερώστε το βιογραφικό σας, να επικοινωνήστε με τις διαδικτυακές & όχι μόνο επαφές , να δηλώστε τη διαθεσιμότητα σας για μια νέα δουλειά, να εγγραφείτε σε ένα διαδικτυακό μάθημα (υπάρχουν άφθονα δωρεάν από εξαιρετικά Πανεπιστήμια) αν χρειάζεστε να εμπλουτίστε τις γνώσεις/δεξιότητες σας.
Το ταξίδι της επιστροφής σας αρχίζει με τις ειλικρινές απαντήσεις και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας!
Θυμηθείτε:
Το μυστικό της χαράς στη δουλειά περιέχεται σε μια λέξη: ποιότητα. Το να ξέρεις να κάνεις κάτι καλά σημαίνει να το απολαμβάνεις.
γιατί…
Χωρίς δουλειά, η ζωή σαπίζει, αλλά όταν η δουλειά είναι άψυχη, η ζωή εκφυλίζεται και ξεψυχάει. (Albert Camus)